Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2014/ősz - Stabil feldolgozóipari vállalatok egy borúlátó üzleti környezetben

A feldolgozóipari barométer 2013 elején elindult emelkedése hamar megtorpant: 2014 őszén az index immár hetedik alkalommal 55 pont körül ingadozik, néhány százalékpontos kilengésekkel. A barométer a vállalatvezetők szubjektív megítélését tükrözi saját cégükről, valamint az üzleti környezetről.

Összességében az index kedvezőbb is lehetne, hiszen jelenlegi helyzetüket kétség kívül jónak ítélik a vállalatok, a kilátásaik azonban már korántsem ilyen kedvezőek. A vállalatok gazdasági mutatóiból összeállított bizalmi index (amely egy objektívebb mérőszáma a kilátásoknak) már második alkalommal esik, még éppen 50 pont felett áll. Bár a rövid távú termelési prognózisok kifejezetten jók, a megrendelések apadnak, miközben a készletek szintje változatlan.

A vállalatok „kedvét” az javítja, hogy az exportmegrendelések magasak és a belföldi piacon is élénkülés tapasztalható (bár ez a rendelésállományokon még csak kevésbé látszik). Ugyanakkor a jövőt rövid távon kiszámíthatatlannak ítélik, újra nagy a bizonytalanság a hazai és a nemzetközi üzleti környezetben, miközben szerkezeti problémák is nehezítik a termelés (munkaerőhiány).

ktesz14_4

ktesz14_4_2

Figyelemre méltó, hogy a vállalatvezetők megítélése a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól drámaian romlott a 2014 őszi felmérésben. Az index a nyári 53 pontról 30 pontra zuhant; ilyen drasztikus mértékű visszaesést még a válság idején sem tapasztalhattunk.

A magyar gazdaság rövidtávú kilátásaival kapcsolatos várakozások hirtelen és drasztikus romlása 2014 őszén jelentős és általános hangulatromlást jelez a vállalkozók körében. Ma még nehéz megítélni, hogy ez a bizalomvesztés a vállalatok üzleti magatartását is közvetlenül negatívan fogja befolyásolni az elkövetkező időszakban, vagy csupán olyan hangulati elem, amely nem feltétlenül terjed át a vállalkozók saját cégüket érintő üzleti döntéseire.