Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2014/nyár - Továbbra is jók a feldolgozóipar kilátásai

A feldolgozóipari vállalatok konjunktúra barométere kismértékű javulást mutatott az elmúlt negyedévben, 52 pontról, 55 pontra emelkedett a mutató. Habár a hosszú távú tendenciában ez további emelkedést jelent, a javulás üteme lassul, leginkább a jelenlegi helyzet megítélésének némi romlása miatt. A kilátások azonban a vállalatok önértékelése szerint kifejezetten jók. A rövid távú rendelésállomány kiugróan magas, ebből kifolyólag a termelési prognózisok is kedvezőek, habár ez utóbbi esetében elég nagy a bizonytalanság. Az exportkereslet ugyan eddig képes volt ellensúlyozni a belső kereslet gyengélkedését, ez azonban hosszú távon (látva az euró zóna lassulását) kevésbé fenntartható. Így rendkívül jókor jött a belföldi kereslet élénkülése, amely hosszú évek után tud majd pozitívan hozzájárulni a feldolgozóipari értékesítésekhez.

kteszt2014_2_2 kteszt2014_2_1

Több lefelé mutató kockázattal is számolni szükséges azonban, ezek többsége ágazat specifikus. Elsősorban a német gazdaság, valamint az euró zóna lassulása jelenti a legnagyobb kockázatot a jövőt illetően, ami a jármű- és gépiparban, valamint a hozzá kapcsolódó ágazatokban okozhat problémákat. Másodsorban az orosz-ukrán válság hathat kedvezőtlenül a feldolgozóiparra, leginkább a gyógyszeriparon keresztül. Mivel az orosz gyógyszermegrendelések már most csökkentek, így ebben az ágazatban várunk egyedül visszaesést 2014-ben. Ehhez kapcsolódóan a vegyiparban is stagnálás várható az év végére, csakúgy, mint a számítástechnikai-elektronikai ágazatban, itt azonban a stagnálás egy hosszú visszaesés végét jelenti 2014-ben. Ezen kívül minden szektorban erős, esetenként akár kétszámjegyű növekedés sem kizárt idén. Jövőre feltehetően minden ágazat növekedése lassulni fog valamelyest, de a 2015-ös év teljesítménye nagyban függ az orosz-ukrán válság további alakulásától.