Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2014/TAVASZ - Tovább erősödő bizalom a hazai feldolgozóiparban

A magyar feldolgozóipar 2014 nyár elejére ellentmondásos helyzetbe került. A legfrissebb statisztikák kiugró, az elmúlt évek viszonylatában mindenféleképpen extrém mértékű terme­lésbővülésről számolnak be, amit ugyan elsősorban a járműipar, és az ahhoz kapcsolódó ágazatok húznak, de emellett a feldolgozóipar szinte minden ágazatára jellemző. A jelenlegi rendelésállomány nagyon jó, és az értékesítési kilátások is további bővülésről árulkodnak. Ennek ellenére a konjunktúra barométer csak mérsékelten mondható jónak, hiszen a stagnálást alig meghaladó 52 ponton áll jelenleg. Ezzel szemben a bizalmi index számottevően javult, kezd a válság előtti szintekhez közeledni, ám ennek az indexnek a szintje sem számít túl magasnak, hiszen csupán 59 ponton áll. A kimagasló statiszták ellenére a visszafogott optimizmusnak az az oka, hogy egyrészt a nemzetközi és hazai kereslet várható alakulása továbbra is bizonytalan, bár egyre kevesebb az olyan külső körülmény (pl. kiszámíthatatlan gazdasági rendeletek), amely kedvezőtlen irányba tudná befolyásolni a rendeléseket. Másrészt a jelenlegi rendkívül magas termelési dinamika fenntartása, és különösen annak további fokozása kétséges. Habár kedvező hír a belföldi piac élénkülése és az ezzel kapcsolatos pozitív vállalati várakozás, továbbra is inkább az export fog számítani a gazdaság húzóágazatának.

kteszt_2014Q1