Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2013/NYÁR - Megtorpant a javulás a feldolgozóiparban

További emelkedés helyett stagnálást mértünk 2013 második negyedévében a feldolgozóipari konjunktúraindexekben. Kedvező azonban, hogy a tavasszal felívelő mutatók nem zuhantak vissza, így már-már egyértelműnek látszik, hogy a feldolgozóipari recesszió véget ért. Ugyanakkor növekedésről még korántsem beszélhetünk. Az új rendelésállományok a felmérés és a hivatalos statisztikák szerint is csökkennek, ami elsősorban a belföldi piacot érinti. Intő jel, hogy alig akad egy-egy vállalat, amely a magyar kereslet élénkülésében bízna az elkövetkezendő hat hónapban. Ugyanakkor az exportkereslet élénkülése tovább folytatódott, ám a rendelésállományokban itt is enyhe csökkenést mértünk.

Forrás: Kopint-Tárki

Forrás: Kopint-Tárki

Mindez a termelési prognózisokat is enyhe növekedésből stagnálásba váltotta. Az akadályok terén fontos változás, hogy a kereslethiány (szinte kizárólag a külföldi keresletnek köszönhetően) másodlagos problémaforrássá sorolódott, és újra a gazdasági környezet általános bizonytalansága okozza a legfőbb gondot a termelési döntések meghozatalakor, csakúgy, mint 2010-ben. Az értékesítési prognózisok az elkövetkezendő fél évre vonatkozóan súlyosan romlottak, a késztermék készletek eséséből pedig arra lehet következtetni, hogy a vállalatok az éppen aktuális rendelések teljesítésére rendezkedtek be, és a várható keresletre nem alapoznak jelentősebb raktárkészletet.

Az egyre fokozódó bizonytalanságra utal az is, hogy feltűnően emelkedett a rövid távú stratégia nélküli vállalatok aránya, amelyek igyekeznek készletfelhalmozás és munkaerőleépítés nélkül, alacsony rendelésállománnyal fenntartani az egyébként csökkenő termelési szintet.

Mindez a legtöbb ágazatra igaz, olyannyira, hogy a második negyedévben a járműipar mellett két olyan feldolgozóipari szektor járult hozzá leginkább a teljes ágazat növekedéséhez, amelyek súlya szinte elenyésző (bútoripar és bőripar), míg a többi ágazatban visszaesést tapasztaltunk. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a járműipar jelenleg az egyetlen iparág, amely növekedési potenciált jelent a magyar feldolgozóiparban és közvetetten a magyar gazdaságban. Jelen körülmények között a járműipari növekedés 2 százalékpontos csökkenése már azt jelentené, hogy a magyar feldolgozóipar év/év alapú második negyedéves teljesítménye 0% lenne, vagyis a gazdaságnak egy jóval 10% felett bővülő járműiparra van szüksége a növekedéshez, amire idén nagy esély van, jövőre azonban már a többi ágazatnak is növekednie kell.

Forrás: Kopint-Tárki

Forrás: Kopint-Tárki