Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2015/tavasz - Töretlen jó hangulat a hazai feldolgozóiparban

Tovább folytatódott a jelenlegi helyzetértékelésből valamint a kilátásokból képzett vállalati konjunktúrabarométer emelkedése, sőt kismértékben még sikerült is meghaladni az előző negyedév szintjét. A jelenlegi 66 ponton álló barométer két mutatóból áll össze: a jelenlegi helyzet megítéléséből, valamint a kilátások pozitív szaldójából. A válaszoló feldolgozóipari vállalatok kifejezetten jónak ítélik meg jelenlegi helyzetüket: a 71 pontos index értéke csak kevéssel marad el a 2008-as 73 ponttól. A kilátásokban is tapasztalható az optimizmus, bár ennek mértéke az elmúlt három hónap során mérséklődött. A barométer 66 pontos értéke tehát nincs messze az eddigi legmagasabb szinttől, ami 71 pont volt még 1997-ben. Jó hír, hogy a korábbi évektől eltérően nincs különbség az exportőrök és a belföldi piacra termelők között, mindkét csoport barométere 65-66 pont körül áll. Ez jelentős mértékű változás nem csupán a válság éveihez képest, hiszen még 9 hónappal korábban is 50 pont alatt állt a nem exportőrök pozitív szaldója.

A barométerrel ellentétben a bizalmi index meglehetősen hektikusan alakult az elmúlt néhány évben, és ez most sem változott. Bár a trend emelkedő, a készletváltozások, illetve a rendelésállományok állandó változása változatosan mozgatja az indexet. Az már korábban is jellemző volt, hogy a belföldre termelők kilátásai jobbak, mint az exportőröké. Az előbbi esetben a pozitív szaldó 57 pont, míg az utóbbiban 55 pont, így alakul ki a létszámmal és hozzáadott értékkel súlyozott 53 pont a feldolgozóipar egészére vonatkozó bizalmi indexre (az exportőrök között több a nagyvállalat, így a belföldiek optimista kilátásai mérsékelten kerülnek be az aggregált mutatóba).

Összességében elmondhatjuk, hogy az év hátralévő hat hónapja bővüléssel fog telni a feldolgozóiparban, és szinte az összes ágazat termelése növekedni fog. Egyre nagyobb problémát jelent ugyanakkor a szakképzett munkaerő hiánya, és egyre kisebbet az általános kereslethiány, továbbá jó hír, hogy a feldolgozóiparban már 70% fölött jár a kapacitáskihasználtság.

2015_1_kteszt