Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2015/ŐSZ-TÉL - Tovább lankadt a lelkesedés a feldolgozóiparban

A felmérés alapján a magyar feldolgozóipar jelenlegi helyzete stabil, bár némiképp mérséklődik az az optimizmus, ami tavaly télen jellemezte az ágazatot. Mind a hazai piacra termelők, mind pedig az exportőrök konjunktúra barométere pozitív tartományban van, bár az exportőrök esetében a szaldó sokkal jobb. A kapacitáskihasználtság már stabilan 70% felett van az ágazatban, az értékesítések ha lassan is, de bővülnek, így összességében elmondható, hogy a magyar feldolgozóipar kifejezetten jó állapotban van, amit a konjunktúra barométer 66 pontos értéke is jól mutat. Egyre égetőbb probléma azonban a szakképzett munkaerő hiánya és nehézségek mutatkoznak a finanszírozási lehetőségekben is.

Ez is oka annak, hogy a bizalmi index továbbra sem talál magára. A  késztermék készletek relatíve magasak, a termelési prognózis dinamikája is megtorpant, a rendelésállomány pedig csak az exportőrök esetében magas. Így a belföldi piacra termelők bizalmi indexe valamivel 50 pont alatt helyezkedik el (48,6 pont), míg az exportőröké 56 ponton áll. Ebből kifolyólag a teljes bizalmi index 53 pont, ami ugyan a stagnálás felett van, de felhívja a figyelmet az ágazat növekedési dinamikájának lassulására. A vállalatok közül egyre többen panaszkodnak a magas adóterhekre, valamint az új EU támogatások kiírásának lassúságára.