Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2014/TÉL - RÉG NEM LÁTOTT OPTIMIZMUS A FELDOLGOZÓIPARBAN

A vállalatok önértékeléséből összeálló feldolgozóipari barométer, valamint a gazdasági mutatókból képzett bizalmi index alakulása rendkívül impozáns képet mutat. A barométer emelkedése jóval robosztusabb, a bizalmi index trendje azonban egyre laposabb. Ez utóbbi azért van, mert a gazdasági mutatók jóval gyorsabban reagálnak a piac és egyéb makrogazdasági változásokra, mint a hangulatindexek. Ez mutatkozik meg a rendelésállományokban is, amely egyértelműen lejjebb húzza a bizalmi indexet. És bár a készletek folyamatosan apadnak, és a termelés is bővülni fog, mindez csupán az idei évre vonatkozik, míg a rendelésállomány a következő évi folyamatokba enged betekintést. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a rendelésállomány változása rendkívül volatilis folyamat, nagy az ágazatok közötti szóródás, így nem kizárt, hogy a rendelések idővel újra emelkedni kezdenek. A bizalmi index trendjének „ellaposodása” ugyanakkor óvatosságra int a hosszú távú jövőt illetően. Az idei évre vonatkozó adatok azonban azt vetítik előre, hogy a magyar feldolgozóipar a tavalyihoz hasonlóan nagyon jó évet fog zárni.

kteszt2014_4