Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Munkaerő migráció és annak gazdasági hatásai Kelet-Európában

A tanulmány a nagy volumenű és folyamatos migráció jövedelmi konvergenciára gyakorolt hatását vizsgálja a kelet-európai országokban az elmúlt 25 évben. Miközben a munkaerő migráció nyertesei elsősorban maguk a munkavállalók és a fogadó országok, addig a küldő országok inkább vesztesek. Az elemzés kimutatta, hogy a munkaerő kiáramlás – különösen a képzettek elvándorlása – csökkentette a termelékenység növekedési ütemét, feljebb tolta a béreket, lassította a növekedést és a jövedelmi konvergenciát. Igaz ugyan, hogy néhány küldő országban a hazautalások hozzájárultak a pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez valamint a fogyasztás és a beruházások bővüléséhez. azonban csökkentette a munkavállalási hajlandóságot, árfolyam felértékelődésekhez, valamint erodálódó versenyképességhez vezetett. A jellemzően fiatal munkavállalók elvándorlása pedig növelte az állam, idősgondozással kapcsolatos terheit.

Az IMF által készített tanulmány teljes egészében (angol nyelven) itt elérhető.