Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

A foglalkoztatási és képzési szerkezet eltolódása 1980-2010 között Magyarországon és néhány környező országban

Jelen tanulmány a magyar oktatási rendszer szakmastruktúráját és a foglalkoztatás ágazati szerkezetét nemzetközi összehasonlításban vizsgálja, különös tekintettel a hozzánk hasonló adottságokkal rendelkező Csehországgal és Szlovákiával, valamint a lényegesen fejlettebb, a szocialista örökséggel nem terhelt Ausztriával összevetve. A tanulmány célja egyrészt, hogy megállapítsa, milyen szerkezeti eltolódások mentek végbe az elmúlt évtizedekben a humán és műszaki tudományok között Magyarországon és a vizsgált másik 3 országban (illetve, tágabb kitekintésben, az EU-országaiban).
A második fejezet a foglalkoztatottak ágazati megoszlását árutermelő, illetve szolgáltató szektor bontásban, illetve ennél mélyebb alágazati tagolásban is vizsgálja. Bemutatja azokat az okokat, amelyek a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan mindenhol a szolgáltató ágazatok növekvő foglalkoztatási részarányához vezetnek, és értékeli annak következményeit.
A harmadik fejezet az oktatási rendszer által biztosított munkaerő-kínálat és a munkaadók kereslete közötti konzisztenciát vizsgálja, a különböző felmérések tükrében. Nem csak a mennyiségi, hanem a minőségi megfelelést is értékeli.
Készült a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége számára.
Készítették: Palócz ÉvaVakhal Péter.
2013. május 30.
A tanulmány itt érhető el.