Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Az elmúlt két év adóváltozásainak hatásvizsgálata és nemzetközi összehasonlító áttekintése

A tanulmány a társasági adó 2010. évi csökkentésének, a személyi jövedelemadó 2011-2012-es átalakításának, illetőleg a bankadó bevezetésének a hatását elemzi. A társasági adókulcs 500 millió forint adóalapig 10%-ra csökkentésének hatása elsősorban a mikro-, kis- és középvállalatoknál jelentkezik. Az előzetesen becsültnél valamivel kisebb bevételcsökkenés 2011-ben azt sejteti, hogy az adókönnyítés javította az adózási hajlandóságot. Az szja-rendszer átalakítása, az adójóváírás teljes kivezetésével, régiós összevetésben páratlanul konzervatív lineáris adórendszert eredményezett. Ráadásul a vállalati szektor jelentés részénél – különösen a nehéz helyzetben lévő vállalatoknál – a bérterhek érdemi növekedéséhez vezetett, és az adójóváírás kivezetésének módja, a kapcsolódó kompenzációs intézkedések utólagos életbe léptetése nagyban rontotta a 2012-es üzleti év tervezhetőségét. A bankadó bevezetése vélhetőleg kedvezőtlenül hatott a bankok hitelezési képességére, de a jelek szerint a hitelezés felfutását erőteljesebben gátolták a végtörlesztéssel kapcsolatos banki veszteségek, illetve a továbbra is nyomott hitelkereslet.

Készült a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége számára. A tanulmányt készítő munkacsoport: Palócz Éva (kutatásvezető), Nagy Ágnes, Mérő Katalin, megjelent: Budapest, 2012. április 30.