Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat helyzetértékelése

A 2000-es években folytatódott a mezőgazdaság GDP-részarányának csökkenése, és az élelmiszeripar részesedése is rendkívül alacsony. Különösen az utóbbi nem természetes folyamat eredménye, hanem a hazai élelmiszeripar gyenge pozíciójával magyarázható. A mezőgazdasági termelők összetétele több szempontból kedvezőtlen: a mezőgazdasági területek több mint 40%-át szakmai képzettséggel nem rendelkező gazdálkodók művelik. A műszaki háttér megfelelő fejlesztését, a megfelelő mértékű műtrágya, növényvédőszer-felhasználást – vagy ez utóbbi alternatívájaként az integrált növényvédelem terjedését – egyaránt gátolja az ágazatra jellemző forráshiány. Mind az öntözési rendszerek, mind pedig a logisztikai hálózat rendkívül alulfejlett, és ez egyfelől az indokoltnál is jobban kiszolgáltatja az ágazatot az időjárás ingadozásainak, másfelől nehezíti az exportpiacok elérését.

Készült a Magyar Fejlesztési Bank számára. A tanulmányt készítő munkacsoport: Nagy Ágnes, Palócz Éva, Szabó Márton, megjelent: Budapest, 2012. október