Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Szörfi Béla: Gazdasági növekedés és felzárkózás: elméletek és tanulságok

Részlet a tanulmány bevezetőjéből:

Az Európai Unióhoz és újabban az eurózónához való csatlakozással összefüggésben sok szó esik a gazdaság felzárkózásáról, más szóval a konvergenciáról, elég cask Maastrichtra gondolnunk. Mára szinte mindenki tudja, melyek azok a kritériumok, amelyeket az euró bevezetéséhez teljesíteniük kell a csatlakozó országoknak, és kíváncsian latolgatja, vajon mikor érjük el az Unió fejlettségi szintjét. Sőt sokszor a közös valuta bevezetésének időzítéséről szóló viták alapját is az képezi, hogy milyen fejlettségi szinten célszerű ezt megvalósítani. Jóval kevesebb szó esik azonban a konvergencia mibenlétéről, típusairól és hajtóerőiről. Ennek oka lehet egyrészt, hogy a felszínnél mélyebbre kell ásnunk az elméletekben, másrészt, hogy a különböző tanulmányok nemcsak szemléletben, hanem a fogalmi megközelítésekben is eltérőek.

Ebben a tanulmányban a reálkonvergencia folyamatát kívánjuk bemutatni az elmúlt évtizedekben alkotott növekedési elméletek tükrében. […]

A teljes műhelytanulmány elérhető az alábbi linken.