Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Szamuely László (szerk): Pénzügyi összeomlás után.

Részlet a tanulmány bevezetőjéből:

“A magyar gazdaság külkereskedelmi áruforgalmában az elmúlt évtizedben bekövetkezett átalakulás (piac-és termékszerkezet -változás) olyan mértékű átrendeződést idézett elő, hogy a korábban meghatározó jelentőségű szovjet kapcsolatok már az exportban szerény, és az importban is elsősorban az energiahordozók és kisebb mértékben a nyersanyagok behozatala révén befolyásolják a magyar külgazdasági pozíciókat. A külkereskedelmi mérleg szempontjából azonban ennek a (főként oroszországi) ma is jelentős a hatása. Egy-egy piaci szegmensen (például élelmiszerek, gyógyszerek, bizonyos gépipari termékek – autóbuszok – exportján) túl az energiaárak alakulása, valamint a működőtőke-befektetések (termelés-kihelyezés, bank-és tulajdonosi összefonódások) következményeként a régióval való kapcsolatok továbbra is erős – bár várhatóan tovább csökkenő – befolyással bírnak a hazai termelőkre, a pénzpiacokon és az energiaárakon keresztül az inflációra, együttesen tehát a makrogazdasági folyamatokra is. […]”

A munkacsoport tagjai: Hamar Judit, Schweitzer Iván, Lányi Kamilla, Vince Péter, Nagy Ágnes, Borszéki Zsuzsa, Munkácsy Gyula, Szamuely László.

Szerkesztette és a munkacsoportot vezette: Szamuely László.