Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Bóc Imre-Klauber Mátyás: A közvetítő kereskedelem szerepe a magyar exportban és importban

Részlet a műhelytanulmány bevezetőjéből:

[…] Tanulmányunk fő célja, hogy a közvetítő kereskedelem mértékéről, a teljes magyar külkereskedelmen belüli arányáról, illetve a közvetített külkereskedelmi forgalomról új, eddig nem számított statisztikai adatokat állítsunk elő. E számításokat első ízben az 1999-es tanulmány alapjául szolgáló kutatás alkalmával készítettük el, most e számításokat 1997-re és 1998-ra újra elvégeztük, ezúttal euróban,3 illetve az 1999-es, a 2000-es, a 2001-es és a 2002-es év folyamataira is képeztünk statisztikai aggregátumokat.4 A kutatás legfontosabb célja a hosszabb idősorok révén a vizsgált jelenségről, illetve a felismerhető trendekről a korábbinál tisztább, árnyaltabb képet kialakítani. Tehát elemezzük és összehasonlítjuk a hatéves intervallumot átfogó adatokat, hogy bemutassuk az időközben bekövetkezett változásokat. A hosszabb idősorok lehetővé, illetve tartalmasabbá teszik az időbeli összehasonlítást, a közvetítő kereskedelem fejlődésének vagy éppen visszafejlődésének adatszerű bemutatását. […]

A műhelytanulmány az alábbi linken érhető el.