Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Berényi Judit, Bogóné Jehoda Rozália és Takács Gyula et al: Információs szabadság az Európai Unióban

Részlet a műhelytanulmány első fejezetéből:

“Az információs szabadság (a továbbiakban a közkeletű angol rövidítését használva FOI – Freedom of Information) kifejezés nem politikai jelszó, hanem egy olyan jogintézményt jelöl, amely az információs társadalom kiépülésével egyre szélesebb körben megvalósítható. Nem „csupán” a vélemény és sajtószabadságot értjük alatta, hanem azt is, hogy az e kormányzás módszereinek fejlődésével párhuzamosan a polgárok és a vállalatok esélyt kapnak a társadalom ügyeiben való „informált részvételre,” az államapparátus intézményeiben keletkező információkhoz való hozzáférés révén. A FOI a vélemény- és sajtószabadság párja, passzív oldala. Ha a társadalomban a szabad véleménynyilvánítás olyan norma, amelyet az ENSZ az alapvető emberi jogok közé sorolt, akkor logikusan a szabad informálódás joga is megkövetelhető. A hagyományos tömegtájékoztatásból való kiábrándulás és az új, alapvetően független elektronikus médium, az internet megjelenése maga is fokozta az információs szabadság iránti igényt.

A világhálón bárki megnyilvánulhat, és véleményét mindenki számára hozzáférhetővé teheti. Az internet, az aktív résztvevők nagy számának köszönhetően, mára korunk leggyorsabb hírforrásának számít. Noha a decentralizált, hálózatos jelleg egyúttal a web egészének tárgyilagosságát szolgálja, ennek gyakorlati megvalósulásával kapcsolatban súlyos aggályok merültek fel.” […]

A munkacsoport tagjai: Berényi Judit, Bogóné Jehoda Rozália (munkacsoport vezetője), Havasi Éva, Karger-Kocsis László, Somogyi Dorottya, Takács Gyula

A műhelytanulmányt szerkesztette: Berényi Judit és  Takács Gyula

A műhelytanulmány letölthető az alábbi linken.