Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Gondolatok a külföldi tőke szerepéről az EU-országokban, különös tekintettel a V4 országokra és Magyarországra

53. sz Műhelytanulmány

Készítette: Palócz Éva

Az EU-országokban a külföldi vállalatok részesedése a hozzáadott érték termelésében és a foglalkoztatásban folyamatosan emelkedik. Különösen jelentős ez az emelkedés V4 országokban, azon belül pedig kiemelkedően magas Magyarországon. A magyar vállalati szektor által létrehozott hozzáadott érték több mint felét 2011 óta a külföldi vállalatok állítják elő, a GDP-nek pedig kb. 30%-a kapcsolódik a külföldi vállalatokhoz. Ennél is fontosabb, hogy a V4-országok – és különösen Magyarország – bérfelzárkózásához 2008-16 között kizárólag a külföldi tulajdonú vállalatok járultak hozzá, a belföldiek inkább visszahúzták azt.

Budapest, 2019. augusztus

Ez a cikk az OTKA K 125125 jelű „A termelési hálózatok jelentősége a globális versenyképesség tükrében – a magyar vállalatok integrálódása szempontjából” elnevezésű projekt keretében készült. Köszönettel tartozom a tanulmányhoz fűzött észrevételeikért Oblath Gábornak és Vakhal Péternek, akik a nevezett OTKA kutatócsoport tagjai.