Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Makrogazdasági, államháztartási helyzetkép 2019-ről

A világgazdaság 2019-ben még viszonylag jó növekedési ütemet ért el, bár a lassulás jelei mind a világgazdaság számos régiójában és országában, mind a világkereskedelem növekedésében már világosan körvonalazódtak. A koronavírus következményei azonban alapjaiban megváltoztatták a globális növekedés feltételeit. A járvány gyors, helyenként drámai ütemű terjedése mind keresleti, mind kínálati sokkot idézett elő.
A kialakult bizonytalanság mind a keresletet, mind a kínálatot visszafogja. A kínai termeléscsökkenés hatásai hamar érezhetőkké váltak a világ többi országában, elsősorban Európában és az USA-ban. Egyelőre nem világos, hogy V alakú, vagy U alakú vagy netán W alakú növekedési görbe várható, azaz elindul-e a nyári hónapokban egy kilábalás, vagy a stabilizálódás csak ősszel kezdődik. Ez utóbbi esetben nagy a kockázata annak, hogy a gazdasági visszaesés olyan mértékű lesz, és olyan társadalmi, gazdasági veszteségeket okoz, amelyek mellett már nehéz lesz az gazdaságoknak gyorsan talpra állniuk. A legnagyobb probléma az általános bizonytalanság. Ebben a helyzetben számszerűsített prognózisok készítése nehéz, az azonban bizonyos, hogy az első félévben a globális növekedés negatív lesz.

https://www.parlament.hu/documents/126660/5181504/KT_2020_Kopint_1.pdf/4cb664e0-d27f-e7ec-d278-8c9d7d6af2b2?t=1589445250127