Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Havi Gyorsértékelés - 2013. július

Ipari termelés és értékesítésA legutóbbi, májusra vonatkozó makrogazdasági adatok összességében lényegesen rosszabb képet festenek az áprilisiaknál, ami a gazdasági élénkülés törékenységét mutatja. Ez mindenekelőtt az egymással szorosan korreláló ipari és külkereskedelmi adatokra vonatkozik. Így májusban év/év alapon ismét csökkent az ipari termelés, főként a korábban dinamikusan bővülő ipari exportértékesítés stagnálás-közeli teljesítménye miatt. Hasonló dinamika volt megfigyelhető a külkereskedelmi adatokban is: az export euróértéke az áprilisi 11%-os év/éves növekedés után májusban kismértékben csökkent, ráadásul az exportcsökkenés üteme gyorsabb volt az importcsökkenésénél.

Márpedig a gazdasági növekedés – ha lesz – az iparnak és a nettő exportnak lesz köszönhető az idén, mivel a belső felhasználás összességében az idén is zsugorodni fog. Így a hazai növekedés végső soron az európai, azon belül pedig mindenekelőtt a német gazdasági konjunktúra adta keretek között alakulhat.

Töltse le júliusi Havi Gyorsértékelésünket!