Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2015/nyár - Visszafogott lelkesedés a feldolgozóiparban

A magyar feldolgozóipari vállalatok számára az év első fele az optimista várakozások jegyében telt. Több történelmi rekord is megdőlt a teszt számos mutatója közül, mikor a konjunktúrabarométer, amely a vállalati vezetők saját, szubjektív értékítéletét jeleníti meg, az előző negyedévben elérte a 66 pontot. Ez az index ebben a negyedévben 60 pontra esett vissza, ami ugyan még mindig egy alapvetően jó hangulatot tükröz, egyben jelzi a vállalatok bizonytalanságát is. A felmérés objektív, elsősorban üzemgazdasági adatokra (készletszint, rendelésállomány stb.) építő bizalmi indexe azonban korábban sem követte a barométert, általában a rendelésállományok csökkenése miatt. A készlet­szintek a válság óta hagyo­mányosan alacsonyak, a belföldi rendelésállomány index pedig ugyan jóval magasabb, mint korábban volt, ám továbbra sem érte el az exportrendelés indexének értékét. A bizalmi index a három hónappal ezelőtti 53 pontról 49 pontra esett vissza, ami már a stagnálást jelentő 50 pont alatt van. Ilyen alacsony értéken legutoljára két évvel ezelőtt járt a mutató.

kteszt2015_ősz_nagy

A legújabb felmérésben azt tapasztaltuk, hogy a belföldi megrendelések újból apadni kezdtek, miközben az export rendelésállomány valamelyest bővült az elmúlt negyedév során. Hosszú idő után először fordult elő, hogy a belföldi rendelések indexe negatív. Ennek ellenére a megkérdezetteknek csupán 30%-a nyilatkozott úgy, hogy belföldi kereslethiánnyal kell szembesülnie, ami jóval alacsonyabb, mint a korábbi értékek, amelyek 50% körül alakultak. Külföldi kereslethiányra a vállalatok 17%-a panaszkodott. Egyre kevesebben panaszkodnak a gazdasági környezet bizonytalanságára, valamint a nem világos gazdasági rendeletekre, ugyanakkor több vállalkozás is jelezte, hogy a Strukturális és Kohéziós Alapokból érkező pályázatok kiírása késik, és ez átmeneti gondokat okoz a cégek számára.

Habár a konjunktúra barométer továbbra is jóval a stagnálást jelentő 50 pont felett tartózkodik, ami a saját helyzet szubjektív értékelést jónak festi le, a vállalati környezettel már nincsenek megelégedve a cégek. Az ország jelenlegi gazdasági helyzetét inkább közepesnek ítélik meg, míg a kilátások javulásában egyre kevesebben reménykednek, és egyre inkább a stagnálás felé húz a vállalatok véleménye. Összességében elmondható, hogy a feldolgozóipar várakozásai némileg romlottak, bár ez a keresletben még nem látszik igazán, csak a rendelés­állományokban érződik lassulás, ami elsősorban a kkv-kat érinti. A nagyvállalatok esetében a helyzet sokkal jobb, ők továbbra is az 50 pont feletti, optimista tartományban tartózkodnak, bár alacsonyabb bizalmi szinten, mint korábban.