Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Megtorpant optimizmus a feldolgozóiparban

A hazai feldolgozóipari vállalatok jelenleg felemás képet mutatnak. Egyrészt a hangulat továbbra is egészen jónak mondható, a vállalatok szubjektív megítélése továbbra is magas szinteken mozog. Másrészről azonban az objektívebbnek tekinthető vállalatgazdasági mutatók azonban egy negatív trendfordulóról árulkodnak. A  rendelésállományok növekedése igencsak megtorpant a harmadik negyedévben, ami mind a belföldi, mind az export rendelésállományokat sújtja. Ez magával húzza a termelési prognózisokat is, ami a januári 70 pontról októberben 62 pontra csúszott vissza. Ez önmagában még nem lenne olyan nagy probléma, azonban a nyári jó hangulatban úgy tűnik, hogy a vállalatok igen nagy mennyiségű készletet halmoztak fel. Ennek köszönhető, hogy a késztermék szintek a történelmi mélypontról történelmi csúcspontra emelkedtek mindössze három hónap alatt. A vállalatok döntő többségének nagy mennyiségű késztermék készlete van, ami szintén visszafogja a jövőbeli termelési prognózisokat. A bizalmi index így újra negatív értéket, 46 pontot vett fel, ami jelentős változás ahhoz képest, hogy három hónapja még a csúcson járt a vállalatok bizalmi indikátora. Ezen vajmi keveset segít, hogy a jelenlegi helyzetet mérő – és a vállalatok szubjektív helyzetértékelésén alapuló – konjunktúra barométer 67 pontra emelkedett, az elmúlt negyedévi 64 pontról, ami ugyan nem történelmi csúcs, de közel van ahhoz.
Összességében tehát a kép jelenleg igen negatív, ám feltehetőleg csupán átmeneti. A bejelentett kormányzati keresletélénkítő intézkedések minden bizonnyal jótékony hatással lesznek a feldolgozóiparra is, így várakozásaink szerint tavasztól újra emelkedésnek indulhatnak az indexek.