Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

2016 tavasz - Még tart a lelkesedés a feldolgozóiparban

A szubjektív elemeket tartalmazó konjunktúra barométer egyre nagyobb kilengéseket produkál, azonban nem lépi át a lélektaninak számító 50 pontos határt. A két mutatóból összeálló indexet egyértelműen a javuló kilátások húzzák fel, ami pedig az élénkülő magánfogyasztásnak és kisebb részben az építőiparnak köszönhető. A barométer trendjének értéke 63 pont, ami az elmúlt negyedévekhez képest kifejezetten jó szintnek tekinthető.

A bizalmi index némi megtorpanást követően emelkedésnek indult. A csak objektív elemeket tartalmazó mutatóban az alacsony készletszint, valamint a javuló termelési prognózis játszanak vezető szerepet, míg a rendelésállományok inkább lefelé húzzák az indexet. Az, hogy ez a felívelő bizalom mennyire lesz tartós még nem tudni, a termelésbővítés előtt számos akadály sorakozik, és ezek közül csupán egy – bár igen jelentős – a szakképzett munkaerő hiánya. Ezen kívül a gazdaságpolitikába fektetett bizalom továbbra is alacsony, és több vállalat is jelezte, hogy nagyon lassú az új EU-s támogatások kiírása.