Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Magyarország javított a versenyképességi ranglistán

2017. szeptember 27.

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF)  idén is összeállította a világ országainak versenyképességi rangsorát. A versenyképességi index 12 pillérben foglalja össze azt a 114 mutatót, amely mentén egy ország versenyképességét mérjük. Magyarországról a Kopint-Tárki szállítja az adatok nagy részét a Világgazdasági Fórumnak.

Az idei lista számos meglepetéssel szolgált. Bár Svájc továbbra is a világ legversenyképesebb országa, az Egyesült Államok csupán egy hajszállal maradt le az első helyről. Az USA javulása évről évre látványosabb, ezzel párhuzamosan azonban az EU leszakadása legfőbb vetélytársaitól, Japántól és az USA-tól, pedig egyre súlyosabb. A WEF 12 pillérbe gyűjti a versenyképesség 144 mutatóját, ezek szigorú hierarchia szerint, mintegy piramis épülnek egymásra. Egy EU-Japán-USA összehasonlításban az EU, egy kivétellel, minden pillérben utolsó. Japán nagyon jó alapokkal rendelkezik (jó intézményrendszer, infrastruktúra, alapoktatás és egészségügy), az USA pedig innovációban és üzleti komplexitásban világelső. Az EU lemaradása és ennek konzerválódása elsősorban a heterogenitása miatt van – még az EU15-ök a versenyképességi rangsor első hatodában találhatóak, addig a később csatlakozott tagállamok inkább a lista felénél találhatóak, ezzel pedig jelentősen rontják az EU – amúgy sem jó – átlagát.

Magyarország tavaly a nagy visszhangot kiváltó 69. helyen zárta a listát, jelenleg 9 helyet javítva, a 60. Az előre lépés elsősorban a vállalatok érdeme, némi szépséghibával, mivel a változást a piac kényszerítette ki. A szakképzett munkaerő krónikus hiányát tőkeberuházással kell ellensúlyozni, így az innovációhoz kapcsolódó mutatókban tapasztalhattunk előrelépést. Mindennek kellemes környezetet biztosítanak az alacsony kamatok, továbbá a kormányzat azon törekvése, hogy nagybefektetőket vonzzon az országba. Mindezek mellé Magyarország kiváló közegészségüggyel rendelkezik (nem összetévesztendő az egészségüggyel), jó a közbiztonság, és nincs terrorveszély.

Néhány igen kritikus versenyképességi pontban azonban nem sikerült előre lépni, sőt pár esetben további visszaesés történt. Egész versenyképességünk leggyengébb pontja a kormányzati kontraszelekció. Ez a legtöbb probléma forrása is az intézményrendszerünkben, aminek következtében az igazságszolgáltatási rendszer is sok kritikát kapott. Ennek pedig egyenes folyománya, hogy a politikusokba vetett bizalom a világon az egyik legrosszabb. A rossz intézményrendszer másik szövődménye, hogy a vállalatok sem mindig viselkednek etikusan.

A másik súlyos probléma az oktatás színvonala, egészen az általános iskolától a felsőoktatásig. Európai viszonylatban magas az iskolát elhagyók aránya, és a tankötelezettségi kor leszállítása sem tett jót az átlagos iskolázottsági szintnek. Az oktatási intézmények és a tananyag digitalizálása lassan halad, és ugyanez vonatkozik a szakképzésre is. Ennek egyik következménye, hogy a magyar munkaerő termelékenysége nagyjából fele az EU15 átlagának. A gazdaság nem képes a magyar tehetségeket megtartani, és külföldieket sem tud hazánkba vonzani.

Hazánk előrelépése örvendetes, ám nem az alapproblémák nem oldódtak meg, sőt mélyültek. A vállalatok fejlődése elkerülhetetlen volt, ám ha a külső körülmények rosszabbra fordulnak, akkor megfelelő alapok híján versenyképességünk újra romolhat.

További információkért töltse le elemzésünket:

Versenyképességi jelentés 2017

 

Európa versenyképességi térképe