Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Magyarország a világ 69. legversenyképesebb országa

A genfi székhelyi Világgazdasági Fórum, amelynek magyarországi partnere a Kopint-Tárki, nyilvánosságra hozta legfrissebb versenyképességi rangsorát, amelyen Magyarország 6 helyet rontott az előző évhez képest. Mindez elsősorban három pillérhez köthető: üzleti környezet, infrastruktúra és intézményrendszer. Versenyképességünkben számos neuralgikus pont található: 8 olyan alpont is van, amelyek a világon a legrosszabbak között vannak, ebből 4 található az intézményrendszer kategóriában. Jelen felmérés alapján intézményrendszerünk és egyben versenyképességünk legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek, emellett pedig igen erősen jelen van a korrupció. A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás.

A magyar versenyképesség legnagyobb támasza az ország javuló makrogazdasági mutatói. A kormányzat azon törekvése, hogy az államháztartási egyenleget a maastrichti kritérium alatt tartsa, továbbá az államadósság lassú csökkentése mellett való elköteleződés, valamint a sikeres alacsony inflációs célkövetés mind pozitívan esnek latba a versenyképességi pontszámunk kialakulásánál.

A WEF szakértői kiemelik, hogy a IV. ipari forradalom hajnalán az eddigi munkaalapú versenyképességi előny egyre dinamikusabban alakul át tudásalapúvá. Ez lehetőség és veszély is egyben; lehetőség azon gazdaságoknak a felzárkózásra, amelyek eddig valamiért nem tudtak előrelépni, másrészt veszélyes azon országok számára, amelyek nem képesek időben váltani.

Az alábbiakban letölthetőek a jelentés magyar vonatkozású elemzései:

Sajtóanyag

Magyarország versenyképessége 2016-ban

Európa versenyképességi térképe