Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Leszakadó feldolgozóipari kisvállalkozások

A feldolgozóipari konjunktúrateszt alapján a vállalatok jelenleg mérsékelten jól érzik magukat, és a kilátásaik is mérsékelten jók. Mindkét index 57 ponton áll, ami ugyan valamelyest rosszabb, mint az elmúlt hónapok során mért értékek, ám még így is jónak mondható az elmúlt évek fényében.

Magyarországon a gépipar, az euró zónában pedig a számítástechnikai ágazat hajtja a feldolgozóipart. Jelenleg az összes alágazat kilátása igen jó hazánkban, bár a termelési prognózisok folyamatosan, trendszerűen rosszabbodnak, de még így is jóval a sok évi átlag felett vannak a prognózisok. Eközben a vállalatok a készletek apadásáról számoltak be, a belföldi rendelésállományok javulása mellett. Az EU export rendelésállomány szintje valamelyes romlott az előző negyedévhez képest, de még így is kielégítőnek mondható. A kapacitáskihasználtság 77%-on áll.

A magyar feldolgozóipar legnagyobb problémája jelenleg a polarizáltság. Statisztikailag jól megfogható, szignifikáns különbség van a kis- és a nagyvállalatok között, ez utóbbiak javára. A 10 fő alatt foglalkoztató vállalatok sokkal rosszabb helyzetben vannak, mind a szubjektív, mind az objektív mutatók alapján. Az ágazat legkomolyabb akadályozó tényezője a munkaerőhiány, amellyel a kisebb cégek vélhetően nem tudnak megküzdeni. Az EU támogatások (mind a pályázatok kiírása, mind a támogatás folyósítása) jelenleg nagyon hiányoznak a rendszerből, ami a kisebb vállalatokat egyre nehezebb helyzetbe hozza.