Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Jó kilátások a feldolgozóiparban

A magyar feldolgozóipar helyzete és kilátásai 2016 nyarán igen jó, annak ellenére, hogy a több olyan külső tényező is nehezíti a vállalatok termelésbővítését, amelyek tartósan jelen vannak a cégek életében. Az egyik ilyen, egyre súlyosbodó probléma a szakképzett munkaerő hiánya, amely a magyar gazdaság egy szerkezeti problémája. A megkérdezettek több, mint fele jelezte, hogy komoly problémái vannak a munkaerő felvétellel.

Ezen kívül szintén lassítja a folyamatokat, hogy a felelős intézmények késnek az Európai Uniós pályázatok kiírásával vagy a már megnyert pályázatok forrásainak utalásával. Többem megfogalmazták, hogy a hazai szakpolitikai intézkedések átláthatóságával probléma van, aminek komoly keresletet befolyásoló hatása van.

Mindezek ellenére a vállalatok többnyire úgy ítélik meg, hogy jelenlegi helyzetük alapvetően jó. Rendelésállományuk a korábbi időszakokhoz képest megfelelő, mind belföldi, mind export relációban. Mennyiségi kapacitásuk elegendő a megrendelések teljesítésére és az átlagos kapacitáskihasználtság is emelkedik.

A magyar gazdaság jelenlegi állapotát közepesnek, a kilátásokat enyhén pozitívan ítélik meg a vállalatok. A szubjektív elemeket tartalmazó konjunktúra barométer kedvező szinten stagnál, míg az objektív mutatókat sűrítő bizalmi index változatlanul emelkedik.