Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

GYÁSZOLUNK

2klauberm015. december 27-én, 62 éves korában meghalt Klauber Mátyás, a Kopint-Tárki vezető kutatója.

Matyi 1988 óta dolgozott az azóta többször változó jogállású és elnevezésű Kopint-ban. Amikor az akkori Kopint-Datorg magába olvasztotta a Belkereskedelmi Kutató Intézetet, Matyi volt intézetünk egyik legnagyobb nyeresége: emberi és kutatói integritására kényes, de mindig barátságos és együttműködni kész kollégát ismertünk meg benne. Matyi azóta is a Kopint meghatározó kutatója és személyisége volt, sajnos most már azt mondhatjuk: haláláig.

Szárnyaló fantáziával tudott hatáselemzéseket készíteni, összefüggésekben szemlélte a világot, számára nem volt megoldhatatlan feladat. Különösen az interjúkon, esettanulmányokon alapuló empirikus elemzésekben tűnt ki, ez a tapasztalata és készsége, mióta beteg lett, különösen hiányzott nekünk. De továbbra is elemezte a hozzá tartozó kelet-európai országok makrogazdasági folyamatait, és hónapról hónapra elkészítette a legfontosabb gazdasági mutatóikra vonatkozó előrejelzéseket. Nem késett, nem panaszkodott. Megbízható munkatárs maradt, amilyen mindig is volt.

Matyi egyszer, a ’90-es évek elején már megküzdött a halálos kórral – akkor úgy hittük, végleg győzelmet aratva fölötte. Betegsége azonban hat évvel ezelőtt kiújult, és ő újra nekigyürkőzött a harcnak. Nagy elszántsággal és életerővel küzdött az elmúlt években, rácáfolva a nem túl optimista orvosi prognózisokra. Végtelen erejének jórészét családjától: élettársától, fiaitól és azok családjaitól kapta. Szinte az utolsó pillanatig dolgozott, részt vett az intézeti kutatásokban, még akkor is, amikor már nem tudta elhagyni az otthonát.

Nagyszerű humorú, kiegyensúlyozott, joviális személyiségének emlékét, a csak rá jellemző mondásokat és szófordulatokat örökre megőrizzük. Kutatói életműve tanulmányok sorában él tovább, mi pedig ezután is gyakran kezdünk majd úgy mondatot, hogy „ahogy Matyi mondaná…”.

***

Klauber Mátyás búcsúztatását 2016. február 12-én 11 óra 15-kor tartják az Új köztemető (1108 Budapest, Kozma u. 8-10.) 53-as szóróparcellájában.