Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Feldolgozóipar: felemás kilátások

A magyar feldolgozóipar helyzete jelenleg felemás. A vállalatok saját helyzetértékelésük szerint jelenleg jól érzik magukat és a következő 6 hónapot is kedvezően ítélik meg. Az ország állapotát és kilátásait is közepesen jónak tartják és a termelési prognózis is jónak mondható.

Mindezek ellenére egyre több a lefelé mutató kockázat; a késztermék készletek magas szinten állnak és a rendelésállomány is inkább alacsony. Különösen a belföldi rendelésállomány szintje az aggasztó, a vállalatok többsége úgy véli, hogy a volumen legfeljebb közepes. A kapacitáskihasználtság továbbra is 77% körüli, ami magasnak mondható. Egyre kevesebb vállalat kívánja azonban bővíteni munkavállalóinak számát, aminek legfőbb oka vélhetően, hogy nehezen találnak megfelelő munkaerőt.
A legfőbb akadály tehát továbbra is a szakképzett munkaerő hiánya és hagyományosan a kereslethiány.A finanszírozási nehézségek “csak” a vállalatok negyedének-ötödének jelentenek problémát, így a felmérésből az rajzolódik ki, hogy a szakmunkás minimálbéremelés egyelőre nem okozott látványos likviditási gondot a feldolgozóiparban.

Bár a bizalmi index valamelyest jobb, mint az előző negyedévben, a kilátások stagnálnak és inkább negatív kockázatokat rejtenek magukban. A 2017-es gazdasági növekedés az elmúlt évekhez képest minden valószínűség szerint jóval nagyobb lesz, amit elsősorban a fogyasztás fog katalizálni. Ez azonban nem látszik még a rendelésállományokon, ami arra utal, hogy az idei ágazati beruházások és termelésbővülés elszigetelt lehet és elsősorban a nagyobb vállalatokat érinti majd.