Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Enyhén elbizonytalanodó feldolgozóipar

Mind a jelenlegi helyzet megítélése, mind a jövőbe vetett bizalom csökkent az első negyedévben a magyar feldolgozóiparban a Kopint-Tárki feldolgozóipari konjunktúratesztje alapján. Ez némiképp ellentmond a statisztikai adatoknak, amelyek kiemelkedő termelésbővülésről számolnak be a magyar feldolgozóiparban. E két adat közötti ellentmondást az magyarázza, hogy a termelésbővülés elsősorban a nagyvállalatoknak köszönhető. Erre a felfelé ívelő konjunktúrára a kisebb vállalatok még nem tudtak bekapcsolódni, ami több részindikátorunkból is kiderül. A 10 fő alatt foglalkoztató vállalatok (amelyekből a magyar feldolgozóipar több, mint 80%-a áll) sokkal rosszabbul érzik magukat, mint a nagyobb cégek. Ez meglátszik a rendelésállományokon és a termelési kilátásokon is, ahol a mikrovállalkozások sokkal rosszabb helyzetről számoltak be.
A legnagyobb problémát hosszú idő után újra a kereslethiány jelenti és nem a szakképzett munkaerő hiánya, bár ez az állapot várhatóan nem lesz tartós. Ehhez a felemás hazai környezethez egyre inkább elbizonytalanodó külső körülmények párosulnak. Az EU támogatások ugyan lassan beindulnak, de fenntarthatóságuk kérdéses és erősen érződik a parlamenti választásokra való készülődés, ami a 2018 utáni időszakot kellően bizonytalanná teszi, ami a vállalatok országértékelésében is megjelenik. Ez a mutató újra csökkent és inkább a negatív tartományban van. A magyar gazdaság megítélésében nincs igazán különbség a vállalatok között. Mindez azonban idén biztosan nem látszik majd a termelési adatokon, minden alágazatban növekedést várunk.