Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

A beruházások hajtották a növekedést az első negyedévben

A részletes adatok szerint az idei első negyedévben a GDP 4,2%-kal – az előzetes számot 0,1%-ponttal meghaladóan – nőtt év/éves alapon. Ezzel összhangban a naptárhatással, illetőleg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított végleges indexek is valamivel magasabbak az előzetes számoknál (3,9, illetőleg 3,8%).

A termelési oldalon – ahogy azt várni lehetett – jó ütemben (6,8%-kal) nőtt az ipar hozzáadott értéke, és megugrott az építőipar dinamikája (24,6%). Ugyanakkor a mezőgazdasági hozzáadott érték 6,3%-kal visszaesett a KSH becslése szerint, és a szolgáltatások a tavalyi éves átlagnak megfelelően, 3%-kal bővültek. Tehát a korábban vártnál magasabb, 4% feletti GDP-dinamika nem a szolgáltatások gyorsulásának tudható be; ez utóbbihoz számottevően hozzájárult a termékadók egyenlege is.

A felhasználási oldalon egyértelműen a bruttó állóeszköz-felhalmozás drámai, 28,4%-os emelkedése volt a növekedés legfőbb hajtóereje. A beruházási statisztika adatai alapján e megugráshoz mind az EU-pénzek, mind a magánvállalatok, mind pedig a háztartások hozzájárultak. Ugyanakkor a magánfogyasztás dinamikája nem gyorsult, hanem érzékelhetően lassult: a tavalyi éves 4,9% után az első negyedévben csak 3,5%-os volt a fogyasztási kiadások bővülése, noha a regisztrált keresettömeg-emelkedés üteme rekordközeli volt. Ez azt sejteti, hogy a mért keresetnövekedés számottevően meghaladhatta a ténylegeset, miután főleg a kisebb (a KSH adatgyűjtése által csak részben lefedett) vállalkozások a minimálbér és a garantált bérminimum drasztikus emelésének bérköltségnövelő hatását különféle technikákkal mérsékelni igyekeznek. Összességében a háztartások magánfogyasztása mindössze 2,5%-kal nőtt, amihez a közösségi fogyasztás komoly mértékű esése társult. Így a belföldi felhasználás 4,1%-os emelkedése teljes mértékben a száguldó beruházásoknak köszönhető.

Az áru-külkereskedelem az első negyedévben negatívan járult hozzá a növekedéshez, de ezt kompenzálta, hogy a szolgáltatásexport dinamikája a szolgáltatásimporténál még most is számottevően magasabb volt. Így a teljes nettó export minimálisan még emelni is tudott az első negyedévi GDP-növekedésen.

Az év további részében a növekedés lassulására lehet számítani – különösen ami a nyers növekedési indexet illeti. A fennmaradó negyedévekben a naptárhatás folyamatosan negatív lesz, és mindenekelőtt az ipar dinamikája mérséklődni fog. A felhasználási oldalon a beruházások növekedési üteme fékeződhet, de az éves dinamika még így is megközelítheti a 20%-ot. Várhatóan az egész évre igaz lesz, hogy a beruházások a korábban vártnál nagyobb, a fogyasztás pedig kisebb mértékben járul hozzá idén a növekedéshez.

GDP felh hu GDP term hu