Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

10 éve nem érezték ilyen jól magukat a feldolgozóipari vállalatok

2018.01.08.

2017 harmadik negyedévére is jutott új rekord a feldolgozóipari konjunktúratesztbe. Egy 19 éves rekord dőlt meg a vállalatok szubjektív kilátásaiban, amely októberben 71 pontot ért el. Miközben a nemzetközi és a hazai makroadatok már a nyár elejétől igen kedvezőek, a vállalatvezetők is felzárkóztak a trendhez, nem csupán a kilátások terén, hanem a jelenlegi helyzet megítélésében is, igaz ott nem született új rekord. Különösen jó ez az eredmény annak a fényében, hogy a hazai járműiparban szerkezetváltozás zajlik (modellváltás), ami kedvezőtlenül érintette az ipari termelést. Ezt ellensúlyozta hazánkban a beruházási boom, ami elsősorban az építőiparban, és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipari ágazatokban zajlik.
A többség tehát rendkívül optimista, a termelés bővítésének az általános munkaerőhiányon túl komolyabb akadálya nincs, és ez a munkaerőpiaci elégtelenség is enyhülni látszik. Az azonnali megoldást követelő problémákat a munkaerőhiány terén nyáron feltehetőleg a többség orvosolni tudta, a szerkezeti, krónikus hiányon pedig más megoldásokat keresve kell segíteni (strukturális átalakítások, tőkeberuházás stb.).
A szubjektív mutatók által kirajzolt képet valamelyest árnyalja, hogy az objektív indikátorokra épülő bizalmi index (53 pont) nem igazolja vissza a konjunktúra barométer 71 pontját. Ez elsősorban a rendelésállományok apadásának köszönhető. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezen indikátorok bázisértéke magas, így csupán lassulásról van szó. Ez arra utal, hogy az ágazati termelés várhatóan már nem nő tovább, de meg tud maradni a jelenlegi szintek körül.