Viharosan bővülő beruházások

Az idei első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások 26,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Ez szinte abszolút rekord: ennél magasabb ütemet csak 2017 első negyedévében mértek.

A növekedés széles bázisú volt: a közép- és nagyvállalati szektor, a költségvetési szféra, illetőleg a háztartások és kisvállalkozások beruházási aktivitása egyaránt jelentősen nőtt. Ugyanez elmondható az egyes nemzetgazdasági ágakról is: csupán három ágban (informatika, adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, oktatás) mértek kisebb-nagyobb volumencsökkenést.

A vállalati beruházásokon belül mindenekelőtt a feldolgozóipar beruházásainak kiugró ütemű, 32,6%-os bővülése érdemel említést. Ez utóbbi felel a legnagyobb mértékben az összberuházások dinamikájának első negyedévi gyorsulásáért. De jelentős volt a még látványosabban, 60%-ot meghaladóan növekvő szállítási beruházások szerepe, és más – kisebb – állami kötődésű ágazatokban (energetika, víz- és szennyvízágazat) esetében ennél is extrémebb növekedési ütemeket mértek.

A szorosan vett állami beruházások annak ellenére is mintegy 27%-kal bővültek, hogy az állami szektor által dominált ágazatok közül az oktatásban kismértékű csökkenésre került sor. Ugyanakkor két számjegyű növekedést mértek a közigazgatásban, különösen pedig az egészségügyi-szociális ágazatban, valamint a művészet-szórakoztatás-szabadidő-sport ágazatban.

Az ingatlanberuházások dinamikája viszont némileg alábbhagyott – alulról közelített a 10%-hoz – ami összhangban van az átadott lakások számának aránylag mérsékelt első negyedévi bővülésével.

Összességében az első negyedévben a beruházások növekedése nemhogy lassult volna, de rekordközeli ütemet vett fel. Az uniós források felhasználásának felhajtóereje egyelőre nem látszik csökkenni. Egyelőre arra számítunk, hogy az idei éves növekedési ütem inkább valamivel alacsonyabb, mint magasabb lesz, mint a tavalyi 17%, de ez korántsem biztos.

Vágólap-1 Vágólap-2