Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Változatlan ütemű GDP-növekedés

GDPAz előzetes adatok szerint az idei első negyedévben a GDP az előző negyedévivel megegyező ütemben, 3,4%-kal (a szezonálisan és munkanappal kiigazított adat szerint 3,1%-kal) nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. Ez önmagában véve nem rossz ütem – a nyers növekedési index valamelyest meghaladja az általunk az idei egész évre prognosztizált 3,2%-ot, és az eddig ismert számok fényében a magyar év/éves növekedés a második legmagasabb az EU-tagállamok körében. Mégis, az adat kissé elmarad a várttól, miután a bruttó ipari és építőipari termelés havi adatai ennél erőteljesebb növekedést vetítettek előre.

Hasonlóképpen, a (szezonálisan és munkanappal kiigazított) GDP-volumen előző negyedévhez viszonyított 0,6%-os bővülése is alatta marad a vártnak, miután a bruttó termelési adatok szerint mind az ipar, mind pedig az építőipar volumene megugrott a tavalyi negyedik negyedévhez képest.

Ez azt sugallja, hogy a szolgáltatási ágak növekedése a vártnál valamivel egyenetlenebb volt: miközben a havi statisztikák alapján a kiskereskedelmi ágazat és a idegenforgalom teljesítménye igen kedvezően alakult, más területek (egy KSH-nyilatkozat a pénzügyi és ingatlanszektort említi) visszahúzhatták a szolgáltatások dinamikáját. A felhasználási oldalon vélhetően a magánfogyasztás, illetőleg – a hosszabb távú trenddel dacolva – a nettó export húzhatta a növekedést.

 

m