Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Vágtat a kiskereskedelem

Az első becslés szerint februárban mind a munkanapokkal kiigazított, mind pedig a nyers kiskereskedelmi forgalom volumene meredeken, 6,7%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Ez rekord: a nyers volument tekintve 2006 eleje óta ilyen magas növekedést nem mért a KSH. Januárhoz hasonlóan februárban is mindhárom kategóriában jó ütemben nőtt a forgalom, de az eltérések számottevőek. A nem élelmiszer kiskereskedelemben a növekedési ütem 4,4%-os volt, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4%-os, az élelmiszer-kiskereskedelemben pedig 8,4%-os volumennövekedés ment végbe a munkanappal kiigazított adatok szerint.

Ez 140403_Kiskerutóbbinak tudható be az összforgalom rendkívüli, 6%-ot meghaladó bővülése, viszont az élelmiszer-kiskereskedelem mért dinamikáját jelentősen megdobta a dohányboltok forgalmának mérésében végrehajtott módszertani változtatás. (A korábbi, mintavételes adatfelvételt helyett a KSH a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-től vett teljes körű forgalmi adatokra támaszkodik.) Az új módszertanra való áttérés tavaly júliustól – a dohány-kiskereskedelem átalakításától – kezdve visszamenőlegesen lényegesen magasabb dinamikát eredményez a széles értelemben vett élelmiszer-kiskereskedelemben, és következésképpen a teljes kiskereskedelmi forgalomban.

Mindebből természetesen nem következik, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem 8% feletti növekedése teljes egészében a dohányforgalom növekedéséből adódik, és a szorosan vett élelmiszervásárlások volumene nem nőtt – csupán az állítható, hogy a széles értelemben vett – a dohányboltok forgalmát is magában foglaló – élelmiszer-kiskereskedelemnek a korábbi módszertan szerinti 3,5%-hoz képest jóval magasabb, 8,4%-os növekedési üteme a dohányboltok forgalmának a korábbitól eltérő módszerű méréséből adódik.

Akárhogyan is, a visszamenőleges adatkorrekció alapján arra lehet következtetni, hogy még ha az első két hónap 6% feletti növekedési üteme átmeneti is – ami kevésbé látszik biztosnak, mint egy hónappal korábban – az ezt követő mérsékeltebb növekedési ütem is jó eséllyel közel lesz az 5%-hoz. Tehát a felgyorsult reálkeresettömeg-növekedés szemlátomást komoly lökést ad a háztartások költési kedvének. Egyelőre nehéz lenne megbecsülni, hogyan fog mindez lecsapódni a háztartások GDP szerinti fogyasztási kiadásainak alakulásában.