Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Vágtat a kiskereskedelem

Az e140506_kisker_2lső becslés szerint márciusban a kiskereskedelmi forgalom munkanapokkal kiigazított volumene a megelőző két hónapot is meghaladó ütemben, 8,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a kiigazítatlan volumen növekedési üteme valamivel mérsékeltebb, 6.2%-os volt.

A folytatódó gyors növekedés  megerősíti, hogy a számottevő jövedelememelkedés hatására a lakosság fogyasztási kedve feléledt, és az idén a fogyasztási kiadások növekedési üteme bizonyosan meghaladja majd a tavalyi utolsó negyedévben mért szerény 1%-ot. Továbbra140506_kisker is mindhárom fő üzletcsoportnál jó ütemben nőtt a forgalom, mi több, márciusban valamennyi kategóriában 7%-ot meghaladó növekedést mértek.

Ám miközben a növekvő trend vitathatatlan, a növekedés tényleges mértékét illetően a számok feltehetőleg túlzóak. Túl azon, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem mért dinamikáját már tavaly júliustól kezdve jelentősen megdobta a dohányboltok forgalmának mérésében végrehajtott módszertani változtatás – aminek következtében az ezt követő számok a korábbiakkal nem összehasonlíthatóak –   a mért dinamikát felfelé torzítja az online pénztárgép-rendszerre való átállás, vagyis a forgalom fehéredése. (A mért dinamikát torzító, a forgalmat fehérítő hatás a voltaképpeni átállás előtt is jelentkezhet, miután a kiskereskedők igyekeznek elkerülni, hogy az átállás azonnali látványos ugrást idézzen elő bevallott bevételeikben.) Következésképpen a kiskereskedelmi forgalom jelenlegi, szinte vágtató ütemű mért növekedése aligha vonja maga után a háztartások fogyasztásának akár csak megközelítő mértékű bővülését.