Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Újabb pofont kapott az ipari növekedés

A munkanaphatással is megtámogatott augusztusi növekedést követően szeptemberben ismét váratlan negatív fordulatra került sor: az ipari termelés 3,7%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A KSH az előző negyedévek növekedési számait is visszamenőlegesen korrigálta (túlnyomórészt lefelé), így az idei év első három negyedévének halmozott növekedése mindössze 1,5%-os, méghozzá úgy, hogy a kilenc hónapból mindössze négyben volt pozitív növekedés.

A KSH közlése szerint a szeptemberi visszaesésben prominensen képviselte magát az autóipar, de az ipari alágak többségében is negatív volt a termelési dinamika. A csökkenés csak kis részben tudható be a viszonylag magas bázisnak, miután a szezonálisan és munkanappal kiigazított termelési volumen is 3%-ot esett szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva; ez egyben az idei év második legalacsonyabb havi volumene, és elmarad a tavalyi átlagos szinttől is.

Mind a magyar BMI, mind pedig a német IFO-index kedvező alakulása fényében váratlan a gyenge szeptemberi ipari teljesítmény. Még ha az utolsó negyedévben folyamatos is lesz az ipari növekedés – amit a decemberre várt negatív munkanaphatás, valamint az Audi modellváltással összefüggő, év végétől várható részleges leállása fényében nem vehető biztosra – a 2016-ra korábban várt 3% körüli éves ütem immár túlságosan optimistának tűnik.

ipar_vol16_11yoyipar_vol16_11szez