Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Újabb drasztikus esés a beruházásoknál

Az idei második negyedévben a beruházások nagyon súlyos, 20,3%-os visszaesést produkáltak az előző év azonos időszakához képest. Mivel a KSH egyben az első negyedévi beruházási dinamikát is lefelé korrigálta – -9,6%-ról -12,6%-ra (ugyanakkor a tavalyi évi beruházás-növekedési ütemet meg visszamenőlegesen 0,6%-ról 4% közelébe emelte, alapvetően az állami beruházási adatok korrekciójával) – az első félév átlagában a beruházások 17,3%-kal maradtak el az előző év első félévében mért volumentől, ami a 2009-es válságév során végbement visszaesést is jócskán felülmúlja. Mind a második negyedévi adat, mind pedig az első negyedévi adat lefelé történő korrekciója negatív meglepetés – a magunk részéről a második negyedévre is 9-10% körüli volumencsökkenést vártunk. Így immár valószínű, hogy az idei év átlagában a beruházások visszaesésének üteme érdemben meghaladja az 5%-ot, míg korábban 5% alatti esésre számítottunk 2016-ban.

A visszaesés szerkezetét illetően ugyanakkor pozitív mozzanatok is felfedezhetők. Habár nem csupán az állami beruházások zuhantak (az első negyedévi 49% után 53,5%%-kal), hanem a vállalati szféra beruházásai is növekvő mértékben visszaestek (az első negyedévi 5,1% után 18,3%-kal), az esés alapvetően az EU-források kiesése által sújtott ágazatoknak tudható be. A beruházási dinamika első negyedévhez viszonyított további jelentős romlása is mindenekelőtt az EU-források által mozgatott szállítási ágazat visszaesésének 65%-osra gyorsulásának az eredménye (az első negyedévi 38% után). Eközben viszont a feldolgozóipari beruházások – három negyedévi tartó visszaesés után – növekedésbe fordultak, és habár e növekedéshez nagyban hozzájárult néhány nagyberuházás, a feldolgozóipari szakágak többségében pozitív beruházási dinamikát mértek.

Ez azt sugallja, hogy még ha az éves beruházási szám kedvezőtlenebb is lesz a korábban vártnál (különös tekintettel arra, hogy az új programozási ciklushoz tartozó EU-források kifizetésének felfuttatása nemhogy a második negyedévben, de még július-augusztusban sem indult meg), a rossz beruházási adat nem a magyar gazdaság általában vett reménytelen konjunkturális pangásának a jele, és az év végén, illetve a jövő év során továbbra is várható a beruházások mérsékelt növekedésbe fordulása.