Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Újabb 20 bázispontnyi kamatcsökkentés

Az MNB Monetáris Tanácsa a várakozásoknak 131126_MNB alapkamatmegfelelően 3,2%-ra mérsékelte a jegybanki alapkamatot az eddigi 3,4%-ról. A döntés nem okozott meglepetést, mivel a külső és a belső makrogazdasági illetve pénzpiaci helyzet egyaránt az újabb 20 bázispontos kamatvágás irányába mutatott. Itthon a nagyon alacsony (októberben mindössze 0,9%-os) éves inflációs főszám és a forint stabilitása, külföldön az EKB novemberi kamatvágása, a gyenge amerikai konjunktúra-adatok és az alacsony globális inflációs nyomás egyaránt a laza monetáris kondíciók fennmaradását erősíti. A kérdés az, hogy hol áll majd meg az MNB kamatcsökkentési ciklusa. A piac decemberben még egy 20 bázispontos vágásra számít, amit alátámaszt a mai döntéshez fűzött jegybanki közlemény is: “A Monetáris Tanács úgy látja, hogy az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének figyelembevételével sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre.” A valószínűsíthető decemberi vágást várakozásunk szerint a jövő év első felében még 20 bázispontnyi monetáris könnyítés követheti. A jövő év végére azonban ismét 3% lehet az alapkamat.