Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Továbbra is mérsékelt infláció az Eurózónában

2013 decemberében az előző év azonos időszakához képest 0,8%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az Eurózónában, így az éves inflációs ráta 1,3% volt. Az Európai Unió 28 tagállamában a 2013-as fogyasztói árindex némileg magasabb (1,5%) volt. Míg az unió egészét tekintve az utolsó két hónapban megállt a fogyasztói árak csökkenése, addig a GMU országokban tovább folytatódott a dezinfláció, és tartósan 1% alatt mozog a fogyasztói árak változása. Továbbra is fennáll tehát a defláció veszélye, és az EKB vezetői is egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy a dezinflációs spirál kezdi megközelíteni a veszélyes szinteket.

Az árindex alakulása 2013-ban az Európai Unióban és az Eurózónában, valamint a három legnagyobb súlyú termékcsoportban

ea_cpi2013

Előrejelzésünk szerint – részben a magas év eleji bázis miatt – idén tavaszra az uniós árindex eléri mélypontját, és a várt konjunkturális élénkülés mellett átmeneti sem számítunk deflációra. Ugyanakkor továbbra sem zárható ki egyes termékcsoportokban a tartós defláció (elsősorban a rugalmas termékek esetében, mint például ruházati cikkek, telekommunikációs termékek és szolgáltatások stb.), amelynek időbeli lecsengése akár egy év is lehet.

 A fogyasztói árindex változását az elmúlt egy évben elsősorban belső piaci tendenciák irányították, jelentős mértékű tartós exogén sokkot csupán a nyár végén tapasztalhattunk. Az Eurózóna magánfogyasztásának enyhe mértékű, ám folyamatos visszaesése lefelé húzta az árindexet. A kisebb súlyú, rugalmas termékcsoportok esetében több hónapig tartó (és jelenleg is tapasztalható) deflációs hullám indult el már az év elején. Az euró/dollár árfolyamgyengülés és a tavaszi EKB alapkamat csökkentés elejét vette a dezinflációnak, ám a keresletet nem volt képes megélénkíteni.

 2013 augusztusában a közlekedési termékcsoportban jelentős mértékű árcsökkenés ment végbe, amelyet elsősorban az üzemanyagok árának mérséklődése okozott. A folyamat 5 hónapja tart és bár a defláció üteme csökken, továbbra is 1% fölött tartózkodott decemberben. 2014 első két hónapjában mindenféleképpen az előző évhez képest mért üzemanyagárak további csökkenésére számítunk.

 Az EKB az idén – a jelenlegi kommunikáció szerint – nem módosítja a kamatpályát, így az árfolyamok enyhe volatilitását várjuk, amelyre elsősorban a FED monetáris politikájának változásával kapcsolatos várakozások lesznek hatással. A magánfogyasztás élénkülésével az év második felében várhatóan véget érnek a rugalmas termékcsoportban mért deflációk.