Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Továbbra is akadozik az ipari növekedés

Az előzetes adatok szerint szeptemberben az ipari termelés 0,6%-kal csökkent az előző év szeptemberéhez képest. Feltehető, hogy a korábbi hónapokhoz hasonlóan ezúttal is az exportértékesítés húzta le az ipari dinamikát. Habár a negatív munkanaphatással kiigazított növekedési adat pozitív, 2,2%-os, alatta marad az első kilenc hónap átlagos növekedési ütemének is, amely pedig kiábrándító (3,1%). Az előző hónaphoz viszonyítva szeptemberben a (szezonálisan és munkanappal kiigazított) termelési volumen 2,1%-kal esett vissza, vagyis újabb – ezúttal negatív – korrekcióra került sor a megelőző mélyrepülést követő augusztusi megugrás után. Ami azt jelenti, hogy továbbra is várat magára az év első hónapjaiban még jól kivehető növekvő trend markáns visszatérése, és immár kétséges, hogy ez az utolsó negyedévben bekövetkezik-e.

Ezzel együtt a negyedik negyedévben a növekedési ütem gyorsulására lehet számítani – többek között mivel szeptember volt az utolsó olyan hónap az idén, amikor negatív munkanaphatással kellett számolni. Ám a gyorsulás mértéke kérdéses, és az első kilenc hónap adata után már az is igen jó eredménynek számítana, ha az éves átlagos növekedés túlszárnyalná a 4%-ot.

Vágólap-1 Vágólap-2