Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Tovább száguldanak a vállalati beruházások

2014. második negyedévében a nemzetgazdasági beruházások az első negyedévihez hasonló ütemben, 21,2%-kal habár BeruhazasIaz alacsony bázis miatt sejthető volt, hogy a második negyedévben még ütemesen nőttek a beruházások.

Az egyes szektorokban mért beruházásnövekedési ütemek nem térnek el drámaian az első negyedévi ütemektől. A (közép- és nagy-)vállalatok beruházásai 21,7%-kal bővültek az előző év azonos negyedévéhez képest, ami ugyan lassulást jelent az első negyedévi 26,4%-hoz képest, de még mindig rendkívül kedvező. Az állami beruházások dinamikája nem lassult tovább, sőt a 16,4%-os év/éves ütem kismértékű gyorsulást jelent az első negyedévhez képest.

A versenyszféra beruházásnövekedésének a korábbinál is meghatározóbb
hajtóerejét a tovább gyorsuló, mintegy 33%-kal bővülő feldolgozóipari beruházások adják, miközben az első negyedévben még közel 65%-os beruházásnövekedést produkáló szállítási ágazatban a dinamika 36%-osra mérséklődött. A feldolgozóipari növekedést továbbra is főként az autóiparhoz kapcsolódó ágazatok beruházásai generálják, de az élelmiszeripar és az egyéb feldolgozóipar beruházásai is hozzájárultak a jó dinamikához. Kedvező, hogy a második negyedévben a kereskedelemben is nőttek

BeruhazasII

a beruházások, így a négy legmeghatározóbb ágazatból háromban érdemi növekedést, a negyedikben (ingatlanügyletek) pedig lényegében stagnálást mértek. A közigazgatási ágazathoz sorolt beruházások (középületek felújítása, katasztrófavédelmi, és rendvédelmi beruházások) dinamikája 30% fölé emelkedett az első negyedévi 2,5%-ról – ennek köszönhetően maradhatott szinten a költségvetési beruházások dinamikája – miközben az oktatási beruházások ismét zuhanórepülésbe kezdtek (-27,5%), és az állami szféra szempontjából szintén releváns művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazat beruházási dinamikája 32%-osra mérséklődött az első negyedévi extrém 169%-ról.