Tovább gyorsult az ipari növekedés

Az előzetes adatok szerint 2019 májusában az ipari termelés volumene 8,7%-kal bővült. Ez az eddigi leggyorsabb ütem az idén – igaz, a munkanappal kiigazított növekedés alacsonyabb, 6,1%-os volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a (szezonálisan és munkanappal kiigazított) termelési volumen 1,6%-kal emelkedett. Az év első öt hónap átlagában az ipari termelés 6,7%-kal emelkedett, vagyis egyelőre az ipar növekedési teljesítménye jócskán meghaladja az idei évre vonatkozó előzetes várakozásokat.

A KSH közleményéből kiderül, hogy májusban a bővülés az ipari alágak széles körét érintette, mégis vezető szerepet játszott az autóipar, miközben az elektronikai ipar és az élelmiszeripar átlag alatti növekedést produkált.

A jövőt illetően biztosra vehető, hogy a lendületes ipari növekedés előbb-utóbb mérséklődni fog a kedvezőtlen európai (mindenekelőtt német) konjunktúra miatt. Lehetséges, hogy ez a lassulás csak jövőre bontakozik ki, de arra is van esély, hogy már az idei második félévben markánssá válik. Jelenleg 5,5% körüli éves dinamikára számítunk, de az sem kizárt, hogy az ütem közelebb lesz a 6%-hoz.

Vágólap-1 Vágólap-2