Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Tovább gyorsult az ipari növekedés

Az előzetes adatok szerint 2019 májusában az ipari termelés volumene 8,7%-kal bővült. Ez az eddigi leggyorsabb ütem az idén – igaz, a munkanappal kiigazított növekedés alacsonyabb, 6,1%-os volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a (szezonálisan és munkanappal kiigazított) termelési volumen 1,6%-kal emelkedett. Az év első öt hónap átlagában az ipari termelés 6,7%-kal emelkedett, vagyis egyelőre az ipar növekedési teljesítménye jócskán meghaladja az idei évre vonatkozó előzetes várakozásokat.

A KSH közleményéből kiderül, hogy májusban a bővülés az ipari alágak széles körét érintette, mégis vezető szerepet játszott az autóipar, miközben az elektronikai ipar és az élelmiszeripar átlag alatti növekedést produkált.

A jövőt illetően biztosra vehető, hogy a lendületes ipari növekedés előbb-utóbb mérséklődni fog a kedvezőtlen európai (mindenekelőtt német) konjunktúra miatt. Lehetséges, hogy ez a lassulás csak jövőre bontakozik ki, de arra is van esély, hogy már az idei második félévben markánssá válik. Jelenleg 5,5% körüli éves dinamikára számítunk, de az sem kizárt, hogy az ütem közelebb lesz a 6%-hoz.

Vágólap-1 Vágólap-2