Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Tavaly már nem csökkent tovább….

paloczeva-150x150 2014-ben megállt a lakásépítések számának mintegy 10 éve tartó folyamatos zsugorodása Magyarországon. Az adatok arra utalnak, hogy a lakásépítések száma 2013-ban érte el a mélypontját, mindössze 7.293 darab újonnan épített és használatba vett lakásszámmal. Ezt a 2014. évi adat több mint 1.000 darabbal meghaladta (8.358 új lakás).

A javuló trendet nem csak a fenti statisztikai adatok és az építési engedélyek növekvő száma támasztja alá, hanem a piaci hírek és jelentések is. Élénkül a használt-lakások piaca és határozottan emelkednek az ingatlanárak, ami jellemzően az építési tevékenység fellendülésének fontos előrejelző indikátora.lakas

Mint a mellékelt ábra mutatja: van is hova fejlődni. A 2014. évi újlakás-szám ugyanis még az egyötödét sem éri el a lakásépítési boom csúcsévének számító 2014. évi lakásépítési számnak. Kétségtelen, hogy a 2000-es évek közepét jellemző, évi 40 ezer körüli újonnan épített lakás – holott önmagában véve nem különösen sok – a háztartások tényleges teherbíró képességéhez mérten túlzott volt. E túlzott ütemhez alighanem hozzájárult a 2002. évi nagy-összegű béremelések pozitív (de nem megalapozott) lecsapódása a lakosság jövedelmi várakozásaiban, majd tovább rontotta a helyzetet a háztartások folytatódó eladósodása, mindenekelőtt a devizahitelek drasztikus térnyerése is. Az elmúlt évek zuhanó lakásépítés-száma részben éppen az ezekre való reakcióként értelmezhető.

Az elmúlt 2 évben tapasztalt rendkívül alacsony újlakás-szám azonban az inga másik szélsőségét jelenti. Miközben az egész országban alig több mint 8 ezer lakás épült, bizonyos megyékben kiugróan kevés új lakást vettek használatba: Nógrád megyében mindössze 34-et (!), Tolna megyében pedig éppen 100-at.

Amennyiben a devizahitelek forintra váltása idén többé-kevésbé békésen lezáródik, valamint az ingatlan forinthitelek kamatai – az általános kamatszint-csökkenéssel párhuzamosan – tovább esnek, idén van esély a 10 ezer újlakás-szám elérésére.