Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Szeptemberben kedvezőtlenül alakult a kiskereskedelmi forgalom

A szeptemberi előzetes kiskereskedelmi adatok szerint a munkanapok számával kiigazított forgalom volumene mindössze 0,3%-kal bőv131106_Kisker forg_1ült az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ami váratlan lassulás  az előző két hónap amúgy sem átütő, valamivel 1% feletti dinamikájához képest. Ráadásul a növekedés szerkezete is kedvezőtlen volt, amennyiben szeptemberben kizárólag az üzemanyag-forgalomnak köszönhetően maradt a növekedés a pozitív tartományban: az üzemanyag-forgalom több mint 3%-os növekedéséhez a nem élelmiszer-kiskereskedelem stagnálása, valamint az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának 0,4%-os volumencsökkenése párosult. Ez már csak azért sem biztató, mert az üzemanyag-forgalomnál nem lehet elválasztani a háztartások és a vállalatok vásárlását, így a háztartások fogyasztási kedvéről a két másik összevont termékkategóriánál mért dinamika jobba131106_Kisker forg_2n tudósít.

A lassulásra nincs kézenfekvő magyarázat. Az elhanyagolhatóan gyenge növekedést ezúttal nem indokolja magas bázis. Továbbá az augusztusi (tehát szeptember elején kifizetett, a szeptemberi költés alapját képező) keresetek reálértéke kiugró mértékben, 4,8%-kal volt magasabb az előző év azonos hónapjához képest.

A gyenge szeptemberi dinamika nyomán a kiskereskedelmi forgalom első kilenc havi halmozott volumene is lényegében stagnált (0,1%-kal nőtt). Habár valószínűsíthető, hogy a korábbiakhoz hasonlóan az ezután következő hónapok dinamikája is magasabb lesz a szeptemberinél, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az idén a kiskereskedelmi forgalom a foglalkoztatási helyzet egészen minimális javulása, valamint a durván 2,5%-os reálkereset-emelkedés ellenére is csak jelképes, 0,5% körüli mértékben bővül.