Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Q3 GDP: 1,8%-os növekedés

A végleges adatok szerint az idei harmadik negyedévben a GDP az előzetes számokhoz képest valamivel gyorsabban – 1,8%-kal – nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, illetve 0,9%-kal bővült – szezonálisan és munkanappal kiigazítva – az előző negyedévhez viszonyítva. E korrekcióval ismét minimálisan megemelkedett az idei év egészére és 2014-re várható gazdasági növekedés ütemének a várható mértéke: immár valószínűsíthető, h131204_GDP_2ogy az idei GDP-növekedés kismértékben meghaladja majd az 1%-ot.

A növekedés komponenseit illetően a harmadik negyedév legfőbb újdonsága, hogy a nettó export ismét pozitívan járult hozzá a növekedéshez: az export növekedési üteme (6%) némileg meghaladta az import dinamikáját (5,8%). Ez jó hír a riasztó második negyedév után, habár valószínűsíthető, hogy a nettó export csak addig marad kedvező, amíg a belső kereslet növekedési üteme mérsékelt marad.

A belső kereslet a harmadik negyedévben szerény 1,2%-kal nőtt, mindenekelőtt azért, mert a magánfogyasztás nem tudott erőre kapni, a harmadik negyedévben is stagnált, a fogyasztási kiadások 0,1%-os növekedése mellett. Ezzel szemben az állóeszköz-felhalmozás növekedési üteme 8,2%-ra gyorsult, a beruházási statisztikából tudhatóan elsősorban a feldolgozóipari beruházások lendületes bővülésének köszönhetően.

A termelési oldalon a növekedést az első negyedévhez hasonlóan a mezőgazdasági 131204_GDP_3és építőipari növekedés táplálta – az előbbi második negyedévi növekedési ütemét is visszamenőleg felfelé korrigálta a KSH, így az agrárszektor első három negyedévi halmozott növekedési üteme meghaladja a 20%-ot, az építőiparé pedig elérte az 5,6%-ot. Ugyanakkor az ipari hozzáadott érték a harmadik negyedévben is csak 0,4%-kal nőtt – ez azt jelenti, hogy a bruttó termelés és az ipari hozzáadott érték dinamikája közti negatív rés a harmadik negyedévben is széles maradt (elvégre a bruttó ipari termelés a harmadik negyedévben 3,3%-kal nőtt). Ennek fényében az ipar idén már aligha fog érdemben hozzájárulni a gazdasági növekedéshez. A szolgáltatások hozzáadott értékének a volumene a harmadik negyedévben egészen minimálisan, 0,1%-kal bővült (mivel a második negyedévi volumenindexet visszamenőlegesen negatív előjelűre korrigálta a KSH, az első három negyedév halmozott növekedése így is -0,1%).