Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Rendkívüli dezinfláció decemberben

140115_CPI_HUA hó/hó inflációs ütem ugyancsak a korábbiaknál alacsonyabbra, -0,5%-ra süllyedt. A csökkenés elsősorban az újabb rezsicsökkentés következménye volt: a háztartási energia ára 8,1%-kal mérséklődött hó/hó alapon. Ugyanakkor ezúttal az élelmiszerárak is csökkentek, 0,3%-kal novemberhez képest. A szeszes italok és dohányáruk, valamint az egyéb cikkek ára emelkedett, az utóbbin belül a járműüzemanyagoké 2,5%-kal. A szolgáltatások ára alig változott (+0,1%).

Év/év alapon az élelmiszerárak csupán 0,1%-kal nőttek, a szeszes italok és dohányáruk viszont 12%-kal. A szolgáltatásárak 3,7%-kal lettek magasabbak; az egyéb cikkek éves áremelkedése 0,9%, ezen belül a járműüzemanyagoké 0,7% volt. A tartós fogyasztási cikkek ára 1,6%-kal, a ruházkodási cikkeké 1,1%-kal csökkent egy éve alatt. A háztartási energia 17,7%-kal lett olcsóbb, mint 2012 decemberéhez képest. Ezen belül az elektromos energia éves árindexe -20,1%, a vezetékes gázé -20,0%, a távfűtésé -18,7% volt.

Tavaly éves átlagban 1,7%-os inflációt mért a KSH, mind a nemzeti, mind az uniós statisztikai számbavétel szerint. Az energia- és szezonális élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves átlagos értéke ennél jóval magasabb, 3,3% volt.

Januárban minden bizonnyal tovább lassul majd az éves infláció, gyorsulásra legkorábban február-márciustól kerülhet sor. Ám az éves infláció mértéke még így is 1% alatt maradhat az idei első negyedév egészében. Ez növeli az esélyét a jegybanki kamatcsökkentési ciklus folytatódásának.