Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Rendkívül dinamikus GDP-növekedés az első negyedévben

Az előzetes adatok szerint az idei első negyedévben a GDP másfél évtizede nem látott ütemben, 5,3%-kal bővült. A naptárhatással kiigazított ütem szintén 5,3%-os, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított ütem pedig 5,2%-os volt. Ez utóbbi egyben a legmagasabb első negyedévi növekedési ütem volt az EU-tagállamok mezőnyében, legalábbis az eddig ismert adatok alapján. Az előző negyedévhez viszonyítva a GDP volumene szintén kiugró mértékben, 1,5%-kal nőtt.

Az elmúlt hónapok termelési adatai alapján egyre inkább látható volt, hogy az első negyedévi növekedés szokatlanul dinamikus lesz, mégis az előzetes adat felülmúlja az előrejelzők nagy többségének a várakozásait. A KSH közlése szerint az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások jelentették a növekedés fő hajtóerejét. Ezen belül is mindenekelőtt az építőipar döbbenetes tempójú, az ágazati statisztika szerint mintegy 48%-os első negyedévi száguldása írta felül a várakozásokat. Ennek megfelelően a felhasználási oldalon – a magánfogyasztás jó ütemű bővülése mellett – az állóeszköz-felhalmozás volumene akár 20%-ot is meghaladóan nőhetett.

Az első negyedévi adat fényében valószínűsíthető, hogy az idei éves GDP-növekedés is erőteljesebb lesz az eddig vártnál, megközelítheti a 4,5%-ot is.

Vágólap-1 Vágólap-2