Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Nulla közeli infláció márciusban

140411_CPI_HU Ez nagyjából megfelel a várakozásoknak, és összhangban áll az általunk prognosztizált 0,9%-os idei éves átlagos inflációval. Különösebb meglepetés az összetevőket illetően sem látszik: az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek, a szolgáltatások, valamint a szeszes italok és dohányáruk ára kisebb (0,1-0,2%-os) mértékben, a ruházkodás cikkek (a szezonváltás miatt) és a járműüzemanyagok ára nagyobb mértékben (0,6-0,9%-kal) nőtt hó/hó alapon. A tartós fogyasztási cikkek 0,2%-os havi áremelkedésében a forint gyengülése is szerepet játszhatott. Az inflációs dinamika összességében csökkenő, és nemcsak a szabályozott árak mérséklődése miatt: a 12 havi maginfláció a februári 2,8%-ról márciusban 2,7%-ra lassult. Az év végére azonban bázishatások, a növekvő hazai kereslet és a külső árhatások miatt jóval gyorsabb, 2,4% körüli 12 havi inflációt várunk. Feltételezésünk szerint az MNB Monetáris Tanácsa áprilisban újabb 10 bázisponttal 2,5%-ra vágja a jegybanki alapkamatot, ami a kamatcsökkentési ciklus alját jelenti majd.