Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Negatív fordulat a beruházásoknál

Az idei első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel megszakadt a három éven keresztül folyamatos – habár a tavalyi utolsó negyedévben már érezhetően lassuló – év/éves emelkedés. Az építési beruházások 2,8%-os növekedéséhez a gépberuházások 7%-os visszaesése párosult.

Az első negyedévi beruházási dinamikán már nyomott hagyhatott a koronavírus-válság, de a csökkenés legfeljebb részben tulajdonítható a járványnak. Ez utóbbit az is jelzi, hogy a visszamenőlegesen revideált adatok szerint a beruházások szezonálisan kiigazított volumene már 2019 utolsó negyedévében csökkenésbe fordult – a megelőző negyedévhez képest – és ez a negatív trend folytatódott az első negyedévben.

A csökkenés ugyan kiterjed az ágazatok többségére, de egészében véve a közép- és nagyvállalati szféra beruházásai 4%-kal bővültek, miközben az állami beruházások 17%-kal visszaestek. Ez utóbbiban szerepet játszott az uniós források húzóerejének gyengülése, vagyis a korábbi magas bázishoz képest e források felhasználása az állami szférában már inkább csökken, mint nő.

Az autóipari beruházások visszaesése ellenére a feldolgozóipari beruházások kismértékben nőttek az első negyedévben, miután egy sor feldolgozóipari területen a folyamatban levő projektek elegendő tehetetlenségi nyomatékot adtak a beruházásoknak. A válság mellett az uniós pénzek felhasználásának negatívba forduló dinamikája játszhatott közre a beruházások szempontjából második legnagyobb súlyú terület, a szállítási beruházások visszaesésében. Meredeken visszaestek a közigazgatási beruházások, illetőleg a művészet-szabadidő-sport beruházások. Másfelől a járvány nyomására megugrott az egészségügyi beruházások volumene az első negyedévben.

A járványtól függetlenül jelentős növekedést mértek az ingatlanágazatban (főként a még lecsengőben levő, de még élénk lakásépítési aktivitás miatt), a mezőgazdaságban, illetőleg az információ-kommunikáció területén.

A második negyedévtől kezdve a pandémia hatása látványossá válik. Noha a kormányzat a járvány gazdaságra gyakorolt hatását jelentős részben a beruházások fokozott ösztönzésével igyekszik ellensúlyozni, az idei év egészét tekintve a beruházások 5%-ot meghaladó visszaesésével számolunk.