Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Mérsékelt decemberi növekedés a kiskereskedelemben

Az előz140205_kisker2etes adatok szerint decemberben a munkanapokkal kiigazított kiskereskedelmi forgalom volumene 1,8%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest, vagyis a növekedés még érzékelhető volt, de elmaradt a várakozásoktól, és főleg a 4,8%-os novemberi ütemtől. Ennél aggasztóbb, hogy a növekedést – a tavalyi év nagy részével összhangban, de novembertől eltérően – elsősorban az üzemanyag-forgalom 4,9%-os növekedése húzta, miközben az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma csak névlegesen, 0,4%-kal, a nem élelmiszer kiskereskedelemé pedig 2,7%-kal bővült.Mindenesetre a decemberi előzetes adatokból az következik, hogy a munkanapokkal kiigazított forgalom 2013 egészében 0,9140205_kisker1%-kal, a nyers volumen pedig 0,8%-kal bővült az előző évihez képest. Nem vált valóra tehát a nyári és kora őszi kedvezőtlen dinamika idején még reálisnak tűnő pesszimista forgatókönyv, hogy a kiskereskedelmi forgalom egész éves növekedése meg sem tudja majd közelíteni az 1%-ot. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a forgalom abszolút (fixbázisú), szezonálisan kiigazított volumene ismét a 2010-es átlagszint alá bukott decemberben; ez azt jelenti, hogy a tavalyi év második felében a kiugró áprilisi forgalmat követő kisebb esés után a forgalom volumene beragadt a 2010-es átlagot alulról közelítő szinten, és a gyors keresetnövekedés ellenére az utolsó negyedévben sem tudott e szinttől elszakadni. Egyelőre valószínűsíthető, hogy az elszakadás némi késéssel az idén bekövetkezik, és ezáltal lehetséges lesz a kiskereskedelmi forgalom 1%-ot meghaladó idei bővülése.