Tisztelt Látogató!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel irodánk 2020. március 16-tól átmenetileg zárva tart, kollégáink távolról dolgoznak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ez idő alatt a vezetékes telefonhívásokat nem áll módunkban fogadni, ám kollégáinkat mobiltelefonon vagy e-mailen keresztül elérheti. Javasoljuk az info@kopint-tarki.hu központi e-mail cím használatát.

Kérjük, tartsák be a járványügyi szabályokat, és vigyázzanak magukra!

A Kopint-Tárki munkatársai

Dear Visitor,

Owing to epidemic outbreak we concluded to temporary shut down our office from March 16th. Please be advised that during that time we are unable to answer the office phone calls, however our colleagues are available through e-mail or mobile phone. Please use info@kopint-tarki.hu in any case.

Please obey the epidemic rules and stay safe!

The associates of Kopint-Tárki
CLOSE

Meredek esés a beruházásoknál

160530_BeruházásokAz idei első negyedévben a beruházások drasztikusan, 9,6%-kal visszaestek az előző év azonos időszakához képest. Ehhez fogható volumenzsugorodást utoljára 2009-ben mértek. A visszaesés szerkezetét illetően negatív és pozitív mozzanatok is felfedezhetők.

Az állami beruházások 39%-os zuhanása nagyjából megfelel annak, amire a kieső EU-források miatt számítani lehetett. Ám a most közölt adatok szerint érdemben, közel 5%-kal tovább estek a közép- és nagyvállalatok beruházásai is. Ráadásul a reziduális harmadik szektor, a háztartások és a kisvállalatok beruházásainak volumene is a jelek szerint csökkent (közel 6%-kal), ami negatív fordulat a tavalyi utolsó negyedévben mért (5% körüli) emelkedéshez képest.

A körülményekhez képest kedvező ugyanakkor, hogy a versenyszféra beruházásainak csökkenése nagyobbrészt olyan ágakhoz köthető, amelyekben az ún. kvázifiskális – állam által kontrollált – vállalatok súlya jelentős: a szállításhoz, valamint a víz-, szennyvíz- és hulladékágazathoz. A magánvállalati szektor beruházási aktivitása tehát nem esett vissza olyan mértékben, mint ahogy azt a vállalati beruházások egészének mintegy 5%-os csökkenése sugallná. A feldolgozóipari beruházások az első negyedévben is csökkentek 3,6%-kal, valamint a mezőgazdasági beruházások még mindig meredeken, közel 10%-kal estek, de egy sor más ágazatban – építőipar, kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás, infokommunikációs szektor – kisebb-nagyobb növekedést mértek. Egy másik fontos ágazat, az ingatlanügyek beruházásai stagnáltak, de ezen belül az üzleti célú ingatlanfejlesztések már növekedést mutatnak, és az év végére várhatóan a növekedést most még visszahúzó lakásépítések is beindulnak.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a feldolgozóipari beruházások lassuló ütemű csökkenése stagnálásba, esetleg kismértékű növekedésbe fordul, akkor legalább a magánvállalati szféra beruházásainak dinamikája pozitív lehet az idei évben. (A KSH közlése szerint a feldolgozóiparban továbbra is az autóipar, illetőleg a gépek-berendezések gyártása és a vegyipar jelentik a fő lehúzó erőt, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak több mint felénél már beruházásnövekedést figyeltek meg.) Ugyanakkor a kvázifiskális szféra beruházásainak visszaesése jó eséllyel a továbbiakban is erőteljes marad, és ez – az állami beruházásokkal együtt – az összberuházások érdemi csökkenését eredményezheti 2016-ban.